filmovi online sa prevodom

Seven Samurai (1954)

Režija: Akira Kurosawa Uloge: Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima


Ocenite video:

Izvor: openload.coSedam samuraja je japanski film napravljen 1954. u režiji Akire Kurosave. Glavne uloge tumače Takaši Šimura, Toširo Mifune i Joširo Inaba.

Glavna tema su čast i dužnost u vreme kada tradicionalne vrednosti bivaju degradirane. Glavni samuraj Kambei (Takaši Šimura) prerušen je u monaha nadajući se da će tako moći da spasi kidnapovanu farmerovu kćerku.

Impresionirani njegovom nesebičnošću i hrabrošću grupa farmera moli ga da odbrani njihovo selo od bandita. Kambei pristaje na to bez obzira što je to poduhvat u kom će ostati bez materijalne nadoknade i koji nije naročito častan. Uskoro njemu će se u ovom poduhvatu pridružiti još dvoje ljudi: mladi samuraj Kacuširo (Isao Kimura), koji ubrzo postaje Kambeijev učenik, i naprasiti Kikučio (Toširo Mifune), koji se predstavlja kao samuraj ali se ispostavlja da se radi o sinu jednog od farmera. Kambei okuplja još četiri samuraja, među kojima je i Kijuzo (Seidži Mijaguči), vrhunski mačevalac. Dok banditi vrebaju iz prikrajka, ova sedmorica ljudi konsolidovaće odbranu i organizovati seljane, što prethodi velikoj bespoštednoj borbi za konačnu odbranu sela od napadača.

Sedam samuraja je kultno delo koga svakako trebate pogledati. Film je bio inspiracija i drugim režiserima u budućnosti pa tako postoji više adaptacija priče sa promenjenim vremenom i mestom dešavanja, ali sa istim motivom, a jedna od najpoznatijih je i vestern verzija - Sedmorica veličanstvenih.

Komentari (2)
maja minic  7.4.2013

svidamise

Aleksandar D  15.3.2013

Sjajan film. Pogledao sam ga i ako je u crno beloj varijanti.