filmovi online sa prevodom

Rome

Serija "Rim" (Rome) nastala je u koprodukciji dve velike TV kuće. Posredi su HBO i BBC. Kao što i dolikuje titanima, serija je zamišljena veoma ambiciozno i koštala je toliko da je na kraju prve sezone BBC priznao da je zalogaj prevelik i povukao se iz produkcije. Govorimo o budžetu od preko 100 miliona dolara, što je do danas najveća serija koju je BBC snimio u koprodukciji sa Amerikancima.

Serija prati dvojicu rimskih legionara Lucija Vorenusa (Lucius Vorenus) i Tita Pula (Titus Pullo). Životi im se prepliću, pa premda sasvim različiti, postaju bliski prijatelji, upleteni u događaje pred kraj vladavine republike i početak carstva. To je uzburkano vreme ispunjeno ratovima protiv varvara, građanskim ratovima, izdajama i zaverama, a istovremeno smena generacija, doba kada se davno razlokane vrednosti republike razvejavaju naočigled svih.

Scenaristi su vešto provukli dvojicu legionara kroz dva snažno prikazana nivoa, raspad ličnosti i porodice, kao i pad rimske republike i nastanak carstva. Pulo i Vorenus poznavali su Cezara (Gaius Julius Caesar), služili pod Antonijem (Marcus Antonius), bili prijatelji Oktavijana (Imperator Gaius Julius Caesar Octavianus Divi Filius Augustus). Po tome kako serija uspeva da ostane istorijski tačna, prikaže nam život Rimljana, a istovremeno na pomalo šaljiv način umetne dvojicu živopisnih legionara u sve važnije događaje, “Rim” mnogi smatraju najboljom serijom koja je snimljena u poslednje vreme.

Naravno, serija je osvojila brojne prestižne nagrade, kao što je Emi. Produkcija se nije toliko držala istorijske tačnosti koliko preciznosti i autentičnosti. Umesto romantične vizije Rima kakvu nam daje, na primer, film “Gladijator” (Gladiator), serija prikazuje svakodnevni, prljavi, krvavi život Rimljana. Tu su ulice pune razrvrata i kriminala (tek će Oktavijan uvesti pravu policijsku službu), tu je roblje koje vodi bedan život ispod nogu Rimljana, tu su i spletke, zavere i uvek mnogo krvi. Takođe je zanimljivo i to što serija ispituje ulogu žena u vođenju politike i gotovo da od obespravljeniih Rimljanki pravi istinske pokretače svih istorijskih zbivanja.